Analyse Derde Symfonie

Het grootste deel van het seizoen 2023-2024 heb ik me bezig gehouden met de analyse van de Derde Symfonie, die Badings in 1934 componeerde in opdracht van het Concertgebouworkest. Men organiseerde een groot muziekfeest ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Willem Mengelberg als dirigent bij het orkest. De première van de symfonie vond plaats op 2 mei 1935. Badings schrijft ergens dat hij zijn beste beentje heeft voorgezet bij het componeren van deze symfonie. Ook nu nog wordt het werk beschouwd als één van de beste werken van zijn hand.

Het analyseren van het eerste deel heeft me meer dan een half jaar bezig gehouden. Mijn inzicht in de werkwijze van Badings is er enorm door verrijkt. Vanuit deze analyse, maar zeker ook vanuit de eerder uitgevoerde analyses, heb ik me een goed beeld kunnen vormen van de kenmerken in de muziek van Badings.

De komende maanden ga ik die inzichten ordenen en uitwerken. Dan zal ook een vervolg gegeven worden aan het biografisch onderzoek.