Raad van Advies Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes

Sinds 2018 maakt Anthony Zielhorst deel uit van de Raad van Advies van Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes te Culemborg.

Koninklijke Harmonie “Pieter Aafjes” is een harmonieorkest in Culemborg  dat opgericht werd in september 1888 als Culemborgse Harmonie “Crescendo”. Een belangrijk optreden van dit orkest was tijdens de kroningsfeesten van koningin Wilhelmina op 6 september 1898.
Op 29 september 1907 trad Pieter Aafjes aan als dirigent. Met hem groeide het muzikale niveau en het aantal muzikanten van het orkest. Er werd regelmatig deelgenomen aan concoursen. Aafjes leidde vele jonge leden op; hij wist de jeugd aan te trekken en te houden. Op 20 mei 1918 werd tijdens het concours in Klaaswaal een eerste prijs in de afdeling Uitmuntendheid met lof der jury behaald. Pieter Aafjes overleed op 14 juni 1947, hij was 40 jaar dirigent. Na zijn dood werd besloten de naam van de vereniging te veranderen in Culemborgse Harmonie “Pieter Aafjes”. Op 30 april 1953 kreeg de harmonie het predicaat Koninklijk.
De opvolger van Pieter Aafjes, Jac van Dillen nam in 1975 afscheid als dirigent van het harmonieorkest. Zijn opvolger werd Heinz Friesen, de eerste dirigent, die niet binnen de vereniging werd getogen. Op 30 april 1990 bezocht koningin Beatrix Culemborg. Op het grote podium voor het stadhuis speelde het orkest o.l.v. Heinz Friesen voor de Koningin en haar gevolg de bekende “Ouverture 1812” van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski ook met kanonschoten van de EOD en klokkengelui van het carillon.
In het Groot Orkest o.l.v. Arjan Gaasbeek spelen op dit moment (2018) zo’n 70 muzikanten mee. Naast het Groot Orkest kent de vereniging nog twee andere orkesten, namelijk het Middenorkest (o.l.v. Maarten van de Kolk) en het Opstaporkest (o.l.v. Jonie Pijpers).