Piz Amalia Music Festival 2021

In elk Europees land functioneren gespecialiseerde scholen voor leerlingen met buitengewone muzikale aanleg en vaardigheden. In Nederland is de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag zo’n broedplaats van muzikaal talent. Je kunt er een volwaardige schoolopleiding combineren met een intensieve vooropleiding voor het conservatorium. Elk jaar worden vier middelbare scholieren uit Den Haag geselecteerd om met vier scholieren van Konservatorium Winterthur onder leiding van hun docenten een kamermuziekprogramma voor te bereiden en uit te voeren met werken van Zwitserse en Nederlandse componisten. In september gebeurt dat rond de Piz Amalia in Zwitserland, een berg die genoemd is naar onze kroonprinses. Aansluitend worden in november concerten gegeven in Den Haag en Amsterdam. Van dit festival mag ik de artistiek leider zijn.

Het ensemble bestaat in 2021 uit een strijkkwartet met harp, aangevuld met hobo, hoorn en trompet. Voor deze combinatie van instrumenten is een programma samengesteld van componisten uit Zwitserland – Ernest Bloch, Paul HIndemith en Frank Martin – en Nederland – Marius Flothuis, Oscar van Hemel, Andries de Braal en Otto Ketting. Het programma wordt gecompleteerd met de Amerikaanse componist Lorraine St. George Tucker, de Française Marcelle Soulange en de Duitser E.T.A Hoffmann. Er wordt ook muziek van Ludwig van Beethoven gespeeld, van wie sommigen menen dat hij in Zutphen geboren is.

Het programma wordt afgesloten met een opdrachtwerk, dat het Piz Amalia Music Festival heeft gevraagd aan Enrico Ferri, een jonge componist uit Bergamo (Italië), die momenteel zijn bacheloropleiding compositie volgt bij Anthony Fiumara in Tilburg.

Concerten

woensdag 15 september 2021 Konservatorium Winterthur – Konzertsaal

vrijdag 17 september 2021 Bergkirche S-charl

zaterdag 18 september 2021 Kapel Chasa Mengelberg Zuort

zaterdag 18 september 2021 NAIRS – Zentrum für Gegenwartkunst Scuol

zondag 19 september 2021 Hotel Belvédère Stradun, Scuol

vrijdag 12 november 2021 Paleiskerk Den Haag

zaterdag 13 november 2021 SPLENDOR Amsterdam