Nederlands Zangtheater

Het Nederlands Zangtheater is een koor dat muziek maakt in een theatrale setting. De groep bestaat uit ongeveer 25 gevorderde amateurzangers. In de voorstellingen vormt het koor het muzikale én theatrale hart. Het komt niet vaak voor dat een koor een hoofdrol speelt in muziektheater. Daarom experimenteert de groep nogal eens met de theatrale functie van het koor. In de voorstelling Child of a big city is bijvoorbeeld gezongen bij een zwijgende film. In Tegenpolen is het verhaal van een poolexpeditie verteld door een hele groep.

Naast deze experimenten zijn ook meer traditionele voorstellingen gespeeld met een grote rol voor het koor. Onder de naam Nederlands Slaapkamerkoor werd bijvoorbeeld de spectaculaire musical Kikkers van Stephen Sondheim gebracht in een Amsterdams zwembad. In de Bijlmeropera stond de Bijlmerramp centraal. Een aantal jaar geleden samen met zangers en orkest van het Utrechts Conservatorium in De Onwankelbare en met The Cosmic Carnaval in de bijzondere productie Hair, (geen musical uitgebracht.

In 2018 maakte het Nederlands Zangtheater indruk met de voorstelling Kaiser W, een zondag op een Nederlands perron over de asielaanvraag van keizer Wilhelm II van Duitsland in 1918. Bijzondere producties waren het hoorspel Golflengte en het lichtspel Weerlicht in 2018. Hilarisch was de reenactment van een belangrijke historische gebeurtenis in onze vaderlandse geschiedenis bij Goejanverwellesluis
Anthony Zielhorst is sinds 1993 vaste dirigent van het Nederlands Zangtheater