Motet voor een kardinaal

In het najaar van 2020 presenteert Collegium Musicum Amsterdam een programma dat is geïnspireerd op de historische roman van Theun de Vries Motet voor de kardinaal (1960). De repertoirekeuze concentreert zich op de protagonisten in het boek en het repertoire dat zij mogelijk in de door Theun de Vries beschreven periode hebben gecomponeerd. In 1992 heeft de TROS een hoorspel uitgezonden met dezelfde titel, gebaseerd op het boek. Collegium Musicum Amsterdam laat zich inspireren door het hoorspel. We lezen fragmenten uit het boek die rechtsreeks betrekking hebben op de muziek. Zo creëren we een contemporaine context voor repertoire dat nauwelijks nog wordt uitgevoerd, vanuit een boek dat evenzeer tot het cultureel erfgoed van de Lage Landen behoort.

Repertoire

Josquin des Prez: Missa La sol fa re mi (Kyrie/Gloria) en de motetten Miserere mei Deus, Illibata, Ut Phoebi radius, Qui habitat

Gaspar van Weerbeke : 3 Hoogliedmotetten

Johannes Prioris:  Requiem (Introitus / Offertorium) en motet Da Pacem

Heinrich Isaac: motet Quis dabit en lied Insbruck, ich muss dich lassen

Met medewerking van Joni Zwart, verteller

 

Concertinformatie

Dit programma wordt onder andere uitgevoerd in samenwerking met de Roos van Culemborg, de jaarlijks terugkerende serie Couleur Vocale in de Waalse kerk Amsterdam en de Stichting Pieterskerkconcerten in Utrecht.

 

Zondag 27 september 16:00 – Grote of Barbarakerk Culemborg (vrije toegang, collecte)

Zaterdag 3 oktober 20:15 – Waalse kerk Amsterdam (€ 18 / € 15 www.dewaalsekerk.nl)

Zondag 4 oktober 16:00 – Sacramentskerk Breda (vrije toegang, collecte)

Vrijdag 9 oktober 20:15 – Pieterskerk Utrecht (€ 15 / € 10 www.pieterskerkconcerten.nl)