9 MAART 2019 DAG VAN HET GREGORIAANS

“ENGELEN EN DUIVELS” – PIETERSKERK UTRECHT

Stichting Amici Cantus Gregoriani (ACG) organiseert voor de tweede keer de ‘Dag van het gregoriaans’ voor liefhebbers van de gregoriaanse muziek, ons oudste muzikale erfgoed in Europa. Het wordt een dag vol activiteiten met workshops voor beginners, licht- en verder-gevorderden, waarbij de beginners zich focussen op de specifieke gregoriaanse toonladders, de zogenaamde ‘modi’ of kerktoonsoorten; en de gevorderden zich concentreren op het leren lezen en interpreteren van de oudste notatievormen, de zogenaamde ‘neumen’.

Dr. Leo Lousberg geeft een plenaire lezing waarin hij zijn recente proefschrift over microtonen toelicht. Het 50-jaar jubilerende Gregoriaans Koor Utrecht geeft een kort concert, en er zijn drie parallelle workshops. Docenten zijn Marcel Zijlstra, Hanneke van der Grinten en Joachim Kelecom (België).

En natuurlijk wordt er ook weer veel gezongen. Gezien de tijd van het jaar wordt gekozen voor de vespers van de eerste zondag van de vasten. In de mis van die dag heeft het gezang ‘graduale’ de titel “Angelis suis mandavit de te”: ‘Hij heeft de Engelen opdracht gegeven, u op al uw wegen te bewaken’.

In de lezing van die bewuste zondag wordt Jezus door de duivel uitgedaagd in de woestijn. Vandaar het thema van de dag “Engelen en duivels”.
Je gaat zingen op je eigen niveau. Er kan gekozen worden uit drie workshops:
–       A voor beginners:  gedrukt en geschreven muziekschrift leren uitvoeren
–       B de oude handschriften en de praktische betekenis ervan leren kennen
–       C voor gevorderden: verschillende interpretaties van het gregoriaans verkennen
Je neemt deel aan de gezamenlijke vespers ter afsluiting van de dag. Het repertoire hiervoor wordt in de loop van de dag ingestudeerd.